Tips voor zakendoen in Frankrijk

2Met deze tips maak je van zakendoen in Frankrijk een succes

Een succesvol bedrijf dient met allerlei zaken rekening te houden. Lokalisatie speelt bijvoorbeeld een cruciale rol wanneer je contact hebt met een buitenlands bedrijf.  Door rekening te houden met cultuurverschillen en omgangsvormen breng je een boodschap veel beter over. Wellicht ben je van plan om op korte termijn zaken te gaan met Frankrijk.  Met deze handige tips ga je het avontuur met succes aan.

Tip 1 – Respecteer de Franse cultuur en generaliseer niet
Ten eerste is het belangrijk om de Franse cultuur te respecteren. Dit klinkt misschien als een open deur, maar sommige onderhandelingspartners hebben de neiging om te generaliseren of om de Fransen in een hokje te plaatsen. Maar niemand is natuurlijk hetzelfde en het ophalen van clichés werkt juist averechts. Respecteer dan ook altijd de Franse cultuur en probeer vooral niet je eigen normen en waarden aan iemand op te dringen.  Lokalisatie komt hier wederom om de hoek kijken.  Gelukkig hebben vertaalbureaus zoals Textcase doorgaans professionals in dienst die veel kennis hebben van andere culturen en omgangsvormen.

1

Tip 2 – Probeer de Franse taal te spreken
Er zijn verschillende manieren waarmee je kunt laten zien dat je de Franse cultuur respecteert. Zo is het een teken van respect wanneer je probeert de Franse taal te leren en te spreken. Ben je de taal nog niet machtig? Verontschuldig je dan met de zin ‘Excusez-moi de vous deranger, mais je ne parle pas bien le francais” (“Excuses dat ik u onderbreek, maar ik spreek niet heel goed Frans.”). De Fransen zullen je meer respecteren en sneller foutjes vergeven.
Tip 3 –  Hou altijd rekening met de Franse etiquette
In het Franse zakenleven gedraagt men zich over het algemeen zeer netjes en formeel. Zo groeten Fransen elkaar meestal netjes en houden ze van etiquette. Het is bijvoorbeeld niet netjes om je zakelijke partner zonder toestemming met ‘tu’ (jij) aan te spreken. Gebruik in plaats daarvan altijd het nette ‘vous’ (u). Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet gebruik je ‘Monsieur’ en ‘Madame’.

4 – Verdiep je in de Franse manier van werken
Het Franse zakenleven is vrij hiërarchisch opgebouwd. De meeste beslissing worden genomen aan de top. Desondanks komt iedereen tijdens een zakelijke bijeenkomst aan het woord. Fransen houden namelijk wel van een goed debat.  Ze discussiëren maar al te graag over geschiedenis, politiek en het milieu. Je zakenpartners vinden het leuk wanneer je ook deelneemt aan de discussie. Wel  is het heel belangrijk dat je jouw standpunten goed onderbouwt.  Daarmee verdien je meteen respect. Wel zo handig als je nog een belangrijke deal moet sluiten!

Heb je in een discussie niets zinnigs te zeggen? Dan is het beter om je mond te houden. Fransen kunnen net als Nederlanders soms erg direct zijn en zeggen wat ze vinden. Het is erg jammer wanneer je in een discussie een verkeerde indruk maakt.

5 – Overdrijf niet tijdens presentaties
Tijdens een zakelijke ontmoeting in Frankrijk zul je misschien wel een presentatie moeten houden.  Het is absoluut niet verstandig om feiten rondom je bedrijf en/of je producten te overdrijven.  Franse zakenlui waarderen eerlijkheid en oprechtheid en houden niet van overdreven gedoe. Een presentatie slaat het meeste aan wanneer  je jouw positie, product of dienst op heldere wijze uit te doeken doet. Veel succes!

Recente berichten