Emigreren naar Frankrijk

Een bedrijf opstarten in Frankrijk: is een emigratie naar Frankrijk dan een logisch gevolg?

Droomt u van een bedrijf opstarten in Frankrijk? Dan is er goed nieuws: van de Nederlanders die u voorgingen naar Frankrijk, voor het opstarten van een bedrijf, hebben veel succes op de Franse markt. Uit de statistieken blijkt dat deze Nederlanders als ondernemer in Frankrijk gemiddeld succesvoller zijn dan de Franse ondernemers. En dat, ondanks hun achterstand op het gebied van taal, bedrijfscultuur, gewoonten en de wet- en regelgeving.

Frankrijk is een belangrijk exportland voor Nederlandse ondernemingen. Het is de vierde grootste klant van Nederland. Verder hebben de landen sterke handelsbetrekkingen op het gebied van politiek, wetenschap en economie. Zo zie je maar, er liggen dus kansen genoeg op de Franse markt voor de Nederlandse ondernemer!

Een goede voorbereiding is vereist

Natuurlijk zijn er nog wel veel zaken waar je je in moet verdiepen. U kunt dan denken aan de bedrijfsvorm en de belasting en sociale lasten die er bij komen kijken. En wat denkt u van inschrijvingen in het bedrijvenregister en de bedrijfsprocedures? Verder is het zaak aandacht te besteden aan dingen als personeel inhuren of overnemen en de manier waarop je je bedrijf wilt financieren. Een bedrijf opstarten in het buitenland, in dit geval Frankrijk, vereist vooral veel lef. Met durf en enthousiasme kom je een eind. Wanneer u droomt van een bedrijf opstarten in Frankrijk, is het de moeite waard om dit verder te onderzoeken.

Emigratie naar Frankrijk

Een bedrijf in het buitenland heeft vaak ook als logisch gevolg dat u moet gaan emigreren. Uit de statistieken blijkt dat zo’n 90 procent van de Nederlandse ondernemers in Frankrijk ook geëmigreerd is naar Frankrijk. Natuurlijk is het mogelijk om vanuit het buitenland toezicht te houden op het bedrijf. Handiger is het echter, wanneer u zelf altijd aanwezig kan zijn in uw (zojuist opgestarte) bedrijf. De praktijk leert dat een bedrijf managen vanuit het buitenland vaak wat minder soepel verloopt, dan wanneer u dit doet vanuit het bedrijf zelf.
Dan is het logisch dat u denkt aan een verhuizing naar Frankrijk. Natuurlijk is dit geen geringe zaak en vaak gaat hier tijd overheen voordat deze definitieve keuze wordt gemaakt. Een emigratie naar Frankrijk vereist een goede voorbereiding. Wanneer u erg twijfelt over een verhuizing naar Frankrijk, is het goed om een afweging te maken van de kosten en de baten van een verhuizing. Hieronder vindt u een aantal belangrijke voordelen van een verhuizing naar Frankrijk, wanneer u hier juist een bedrijf hebt opgestart.

Franse belastingstelsel

Bij een emigratie naar Frankrijk, maakt u dus onderdeel uit van het Franse belastingstelsel. Hier kleven voordelen aan, omdat het belastingstelsel in Frankrijk gunstiger is dan in Nederland. Er zijn hier gunstige voorzieningen voor werknemers en ondernemers. Verder is het gunstig om te emigreren wat betreft documentatie. Dit gaat allemaal stukken makkelijker, wanneer u bent geëmigreerd dan wanneer u nog in Nederland woont.

Waar moet u rekening mee houden?

Wanneer u uiteindelijk de stap hebt genomen tot een verhuizing naar Frankrijk, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. De Franse taal onder de knie krijgen is daar één van de belangrijkste van. Frankrijk is geen Nederland: de Fransen spreken lang niet zo goed Engels als de Nederlanders dat doen. Verder stellen Fransen het erg op prijs dat u hun taal spreekt. Ook is het zaak om goed op de hoogte te zijn van de Franse cultuur. Fransen hechten bijvoorbeeld meer waarde aan beleefdheidsvormen en ook zijn de Fransen vrij chauvinistisch.
Daarnaast moeten er zaken geregeld worden als adreswijzigingen doorgeven aan postNL, het openen van een Franse bankrekening en een European Health Insurance Card aanvragen bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Dit zijn zaken die u moet regelen, voordat u bent verhuisd naar Frankrijk. Iets anders wat u moet regelen na uw aankomst in Frankrijk, is uw inschrijving bij de plaatselijke gemeente. In principe hoeft u geen verblijfsvergunning aan te vragen voor een verhuizing naar Frankrijk. Het land maakt immers deel uit van het Schengencontract.

Verhuisbedrijf zoeken

Wat betreft een verhuizing zelf, zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden. Misschien juist teveel mogelijkheden zou je zeggen. Daarom is het het beste om het zoeken van een verhuisbedrijf uit te besteden. Sirelo is bijvoorbeeld zo’n bedrijf die dit regelt. Het gaat als volgt: u vult het offerteformulier in. Sirelo koppelt uw aanvraag dan aan maximaal vijf verhuisbedrijven. Deze bedrijven sturen u dan hun scherpste offerte. Dat scheelt dus een hoop zoekwerk en kosten. Bonne chance!

Recente berichten